Flytteguide
At flytte er ikke altid lige nemt for alle.
Der er meget, der skal nås og gøres inden, den egentlige flytning skal foregå. Forberedelsestiden er klart den vigtigste del af din flytteproces og uanset om tiden er knap eller om flytningen synes fjern, da anbefaler vi, at du tager dig tid og på den måde ligger stressen på hylden. At flytte mod en ny dagligdag blandt nye omgivelser, nye naboer og bekendtskaber bør begynde med et klart hoved og et ordentligt farvel til det, du snart lægger bag dig.
Vi har derfor samlet en liste med 7 punkter, som kan hjælpe dig på vej med din flytning.
- Meld din flytning
- Aflæs målerne i hjemmet
- Læg en plan
- Navn på postkassen
- Flytningen i sig selv
- Bed om hjælp
- Find ro og sig farvel
1. Registrér din flytning
De fleste oplever dette punkt som værende et realitetstjek, når de skal flytte. Når du anmelder din flytning til din kommune, vil de nemlig ændre din adresse i folkeregisteret og du vil dermed officielt være flyttet.
For at ændre din folkeregisteradresse skal du blot anmelde din flytning til den kommune, du flytter til – dette gøres digitalt på kommunens officielle hjemmeside gennem folkeregisterkontoret. Du kan også vælge at gøre det på borger.dk.
Vidste du at søgningen 'flyt adresse' og 'skift adresse' er nogen af de mest søgte sætninger på google i forbindelse med flytning?
Det er vigtigt, at du får registreret dette senest 5 dage efter din flytning, idet du ellers vil blive pålagt en bøde.
Årsagen til, du skal anmelde din flytning skyldes, at det offentlige skal have besked om, at du er flyttet. Når din adresse så er omregistreret, får bl.a. dit pengeinstitut, licens, forsikringsselskaber, skoler og andre institutioner besked om din nye adresse.
Vær dog opmærksom på, at ikke alle får besked om din nye adresse, da folkeregisteret kun giver besked til det offentlige og alle der har adgang til denne information. Husk derfor at meddele flytning til f.eks. din arbejdsgiver, fagforening, tandlæge, TV- og internet leverandører, diverse abonnementer, forsyningsselskaber samt din læge, hvis du beholder samme læge.
Breve, blade og magasiner vil automatisk de første 6 måneder blive eftersendt til din nye adresse. Man skal dog være opmærksom på, at PostNord ikke eftersender pakker – de vil blive returneret til afsender, hvis de ikke er adresseret til din nye adresse.
2. Aflæs målerne i hjemmet
Ved flytning skal du huske at aflæse el, gas, vand og varme og melde flytning til forsynings selskaberne. Samtidigt skal du også aflæse dit forbrug det nye sted og tilmelde din nye adresse hos forsynings selskaberne.
Dette skal gøres senest 5 dage efter flytning – dog kræver nogle selskaber informationen senest 3 hverdage efter, du er flyttet.
3. Læg en plan
For at få din flytning til at foregå gnidningsfrit, bør du skabe dig et overblik over, hvilke opgaver du har foran dig og hvordan du vil prioritere disse opgaver. Læg f.eks. en ugeplan/ugeplaner for, hvordan flytningen skal foregå. Bor du f.eks. i et hus, hvor der både er kælder, loftrum til opbevaring og op til flere rum, der skal tømmes og rengøres inden din flytning, er det godt at få et overblik på denne måde. Ved at lægge en plan kan du give dig selv den tid, du behøver og slippe for at stresse. En god plan dækker både over det tekniske og det praktiske for din flytning.
4. Navn på postkassen
Det er vigtigt, at du får fjernet navneskiltet på din gamle postkasse, men endnu vigtigere er det, at du får dit navn på din nye postkasse kort tid efter, du er flyttet til dit nye hjem, idet du ellers ikke vil modtage nogen former for post.
Kort tid efter, du er flyttet til dit nye hjem vil du modtage et nyt sygesikringskort, NemID og naturligvis andre former for post på din nye adresse. Postvæsnet adresserer din post i dit navn og hvis navnet ikke er synligt på postkassen, da kan du risikere, at de vil nægte at levere din post.
5. Flytningen i sig selv
Har jeg brug for opbevaring i et depotrum?
Har jeg nu også flyttekasser nok?
Der er mange praktiske opgaver, du skal sørge for, når du skal flytte – alt lige fra nedpakning til transport og udpakning. Dog kan det være, at du får behov for at få dine ejendele opbevaret andetsteds under din flytning. I så fald kan du få opbevaret dine ejendele i et lagerrum hos f.eks. Nettolager. Vi har sørget for at gøre det nemt og enkelt at få lejet et af vores lagerrum i Danmark blot ved brug af din mobiltelefon. Hvis du kommer ud for pladsproblemer eller ikke kan få alle dine ejendele transporteret over til din nye bolig, kan et lagerrum på et af vores lagerhoteller være den bedste løsning. Ved brug af vores lagerrum vil du altid være forsikret, du vil kun betale for den tid, du bruger lagerrummet og du vil derudover have adgang til lagerrummet døgnet rundt.
6. Bed om hjælp
Langt de fleste har prøvet at flytte før og derfor vil dine venner godt kunne forstå, hvad det er, du går igennem. Det kan derfor være en god idé at bede om hjælp fra dine nærmeste, hvis du har brug for et par ekstra hænder under flytningen. Dette kan f.eks. være til pakning, transport, opbevaring eller udpakning i dit nye hjem. Bed om hjælp i god tid og byd gerne dine hjælpsomme venner på lidt godt til maven under arbejdet. At få hjælp fra sine nærmeste, når man skal flytte, kan også være en sjov aktivitet, som man i fællesskab kan slutte af på i sit gamle hjem.
7. Find ro og sig farvel
Det kan være svært at finde flyttekassen frem og sige farvel til sit gamle hjem. Du bør derfor tage dig god tid med din flytning, så du har tid til at sige ordentligt farvel til det gamle, så du kan rykke ind i et nyt hjem og imødekomme de fremtidige minder, du vil få dig der. Dette kan f.eks. gøres ved at holde en afskedsfest eller ved at byde familie og venner på besøg. Det er vigtigt, at du lader dig omfavne af minderne i hjemmet omkring dig før, du kan tage videre til dit nye hjem. Som vanedyr er det svært at realisere, at vi skal flytte fra et hjem til et andet og det er derfor nødvendigt, at du ikke undergraver dig den forbindelse, du har til dit gamle hjem. Tag gerne også en tur gennem nabolaget, besøg din yndlingsrestaurant og sig farvel til dine naboer.